Kerncentrales in België - zelfredzaam.be

Het was niet m’n plan hier nu al over te schrijven, maar het nadeel van veel van die preppershit te lezen is – naast het minder blogposts plaatsen – dat je vooral ook heel boos wordt over wat er gaande is in de wereld vandaag. En dat moet er eerst even uitgeschreven worden.

Je kan je dan wel voorbereiden op zelfredzaamheid door putten voor drinkwater te boren, regenwater op te vangen en een eigen groentetuin uit de grond te stampen, als er 1 keer iets fout gaat met een kerncentrale hier in de buurt, kunnen we allemaal onze groenten uit de grond gaan trekken en ons regenwater weg laten lopen. Dan is het met z’n allen aan de blikvoeding en het flessenwater (in de hoop dat je dat nog snel hebt kunnen inkopen, want dan zullen de winkelrekken snel leeg zijn).

Tihange 2 lekt en Doel 3 scheurt. Op 26 maart 2014 legde Electrabel  zelf hun beide reactoren stil, “bij wijze van voorzorgsmaatregel”. Onze kerncentrales zijn duidelijk versleten. Gaan we ze blijven oplappen of moeten ze definitief toe?

Het FANC weet tot op dit moment nog niet zeker of de reactoren ook definitief gesloten zullen blijven. Er is dus een zeer reële kans dat ze deze 40 jaar oude bakken nog maar eens een keer gaan heropstarten. Want dat brengt op, de molen moet blijven draaien niwaar.

Probleem voor België is dat we erg afhankelijk zijn van onze kernenergie: vorig jaar produceerden de zeven kernreactoren 57% van onze elektriciteit. Tegenover bv. 4% in Nederland.

Ondertussen wordt er ook creatief verdergesleuteld aan de wet op de kernuitstap van 2003. Vraag is dus of Doel 1 en 2 effectief gesloten zullen worden in 2015, want met de gehandicapeerde Doel 3 reactor plat wil dat zeggen dat na volgend jaar enkel Doel 4 nog open zou mogen blijven tot 2025.

In 2025 zou het dan finaal over en out moeten zijn voor de kernenergie in België, want dan moet Tihange ook dicht. Raar wel dan dat ze bij SCK in Mol momenteel sleutelen aan MYRRHA, een nieuwe type kernreactor die momenteel al gebudgetteerd is op 1 miljard Euro. Voor het buitenland dan?

Als je ziet dat we in België en Zuid-Nederland momenteel met 10 actieve reactoren (4 in Doel, 3 in Tihange, 2 in Mol en 1 in Borssele) zitten op een al bij al beperkte oppervlakte en dat het merendeel van deze reactoren hoogbejaard is, is er ook een reële kans op technisch falen met alle gevolgen van dien. Da’s geen doemdenken, da’s logica.

Ter vergelijking, bij de kernramp in Tsjernobyl (da’s 2000 km van hier) ontplofte 1 reactor, de fall-out van het ongeluk trok toen over een groot deel van Europa.

In Nederland werd meteen een graasverbod ingesteld om besmetting van melk te voorkomen en mochten net geoogste bladgroenten niet verkocht worden.

In België werd eerst geen enkele maatregel getroffen, pas de dag nadien kwam er het advies om groenten extra te wassen en voor boeren om dieren op stal te houden. Weerman Armand Pien mocht in zijn weerbericht niet zeggen hoe hoog de straling van de radioactieve wolk boven ons land wel was. Een duidelijk teken aan de wand dat het hier wel degelijk foute boel was, alleen mochten we dat toen niet weten.

En dit gebeurde in de Oekraïne… Stel je een gelijkaardige situatie voor bij ons.

Fukushima is nog verder van ons bed, maar ondertussen loopt er daar nog wel dagelijks radioactieve prut de oceaan in. Aan de Westkust van Amerika worden al een tijd hoge concentraties radioactiviteit gemeten. Leestip: http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M5&s=M108&ss=P2335&l=NL

De USA bestelde ondertussen 14 miljoen Jodiumtabletten, iets wat ze nooit eerder deden. Is dit om hun burgers te beschermen tegen het nucleaire afval dat aan de Westkust aanspoelt of verwachten ze nog meer radioactieve stront aan de knikker?

Maar geen vuiltje aan de lucht dus alhier. Je kan de radioactieve metingen trouwens real-time volgen op http://telerad.fgov.be. Allemaal groen licht.

Later meer over wat te doen als er hier effectief iets ontploft en ook wat de gevolgen zijn voor België als we vanaf volgend jaar beginnen uitstappen uit kernenergie en onze kapotte reactors niet terug opgestart worden. Ik investeer alvast in een goede houtkachel tegen komende winter.

4 replies
 1. Niels
  Niels says:

  Misschien interessant om het ook eens te hebben over alternatieve energie. Ik speel al lang met het idee om eens een windmolen in elkaar te knutselen of eens een testzonnenpaneel op mijn tuinhuis te leggen.

  Verder, goed bezig met je blog. Ik ben fan!

  Reply
  • boskliever
   boskliever says:

   Thanks voor je comment Niels.

   Wel, alternatieve energie komt zeker nog aan bod, ik ben momenteel aan het uitwerken hoe ik off grid kan gaan met ons huis. Windmolens en zonnepanelen staan daarbij op de agenda.

   UPDATE: Mocht je nog willen commenten, ik heb een pagina op FaceBook opgezet, dat gaat hopelijk beter werken: https://www.facebook.com/zelfredzaam

   Reply
   • karin
    karin says:

    hoe zit het met je plannen om off-grid te gaan? Ik overweeg het ook, maar heb de technische kennis niet, daarom ben ik benieuwd of het mogelijk is…

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *