Prepper, ken je buurt

Als je je goed wil voorbereiden op het onverwachte, is het natuurlijk noodzakelijk je buurt goed te leren kennen. Eerder had ik het al over het gebruik van topografische kaarten om de ideale weg naar je hideout uit te stippelen, maar ook een goede kennis van je onmiddellijke omgeving kan van pas komen wanneer er echt stront aan de knikker zit (wtshtf).

Prepper, ken je buurt

Maar geen nood mijn beste huis-, tuin- en keukenspionnen, we zijn in Vlaanderen werkelijk schitterend voorzien voor alles wat digitale buurtspionage betreft.

Google ≠ King

Ik ging er steeds vanuit dat de meest gedetailleerde luchtfoto’s en straatplannen te vinden waren op Google Maps (Google Streetview blijft natuurlijk onovertroffen voor de betere voyeur, maar da’s een ander verhaal).

Google Maps: Buggenhout

Google Maps: kasteel Buggenhout

Google Streetview: Buggenhout

Google Streetview: kasteel Buggenhout

Maar er zijn dus nog betere opties voor de geografische meerwaardezoeker:

In een eerdere post hadden we het al over de Topomap Viewer van het NGI. Deze is tot op zekere hoogte zeer goed en in principe een topografische kaart op steroïden.

NGI Topmap Viewer: Buggenhout

NGI Topomap Viewer: kasteel Buggenhout

Geopunt

Maar als je in Vlaanderen woont, is het zeker de moeite ook eens op de online kaart app van Geopunt te gaan neuzen.

Geopunt.be wordt geëxploiteerd door het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) en op hun kaarten kan je veel meer info terugvinden, middels het selecteren van de juiste lagen.

Zo kan je bv. het risico op overstromingen rond je woonplaats checken, lijkt me geen overbodige luxe als je je preppergewijs goed wil voorbereiden.

Geopunt Vlaanderen: overstromingsrisico

Geopunt Vlaanderen: overstromingsrisico Buggenhout

Maar ook kan je veel verder inzoomen dan bij de NGI Topomap Viewer en uitzoeken of je buurman z’n tuinhuis of zwembad wel op het kadaster gekend is.

Of je kan uitpluizen waar er in de buurt onbewaakte groentetuinen zouden kunnen liggen, klaar voor de pluk.

(voor de plunderaars en pestkoppen onder jullie, ik geef hierboven maar een paar evil voorbeelden – nuttiger gebruik van de app is waarschijnlijk mogelijk)

Geopunt Vlaanderen: GRB data Buggenhout

Geopunt Vlaanderen: GRB data kasteel Buggenhout

Naast bovenstaande preppertoepassingen moet je zeker de splitscreen views met historische kaarten op geopunt.be eens bekijken. Daarop zie je aan de ene kant een kaart met de situatie in 2012 en aan de andere kant kan je een keuze maken uit een aantal historische kaarten, zoals de Popp– en Ferraris kaarten.

Nuttig voor de prepper? Neen.
Interessant? Voor mij wel :).

Geopunt Vlaanderen: split screen Ferrariskaarten - kasteel Buggenhout

Splitscreen Ferraris-kaarten: kasteel Buggenhout

Geopunt Vlaanderen - Popp kaart_Buggenhout

Splitscreen Popp-kaarten: kasteel Buggenhout

Dit is natuurlijk allemaal heel leuk, maar vergeet niet de echt belangrijke data uit te printen en analoog bij te houden.

Print je kaarten

Zelfredzaam.be – Niet vergeten je belangrijke kaarten af te drukken.

Als er zich een ramp voordoet waarbij je deze kennis echt zou kunnen gebruiken, is er hoogstwaarschijnlijk ook geen internetverbinding meer. So be prepared!

1 reply
  1. Benedicte Delanghe
    Benedicte Delanghe says:

    Beste, kent u een west-vlaamse prepper club of zo waar ik mij bij kan aansluiten want ik denk daar wel over na en ik ben daar wel ook mee bezig

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *