over messen - zelfredzaam.be

Messen worden in de Belgische wapenwet ondergebracht onder de ‘blanke wapens’. Alle blanke wapens vallen dan weer onder de ‘vrij verkrijgbare wapens’. Let wel, enkele types van messen vallen onder de verboden wapens.

Meest recente update: maart 2020

Wat zijn blanke wapens?

Blanke wapens zijn wapens die zijn ontworpen om te doden of te verwonden door middel van een direct contact met het slachtoffer.

(definitie omzendbrief Belgische wapenwetgeving)

Als we binnen de blanke wapens naar de niet-verboden messen kijken, hebben we het over alle:

 • keukenmessen
 • zakmessen
 • vaste messen
 • dolken
 • zwaarden
 • bajonetten
 • enz…

De grootte en vorm van al deze messen speelt dus geen enkele rol.

Let wel: Aangezien de blanke wapens onder de vrij verkrijgbare wapens vallen in de wetgeving, zouden sommigen dit kunnen misinterpreteren als  zijnde vrij te gebruiken of te dragen wapens.

Dit is niet het geval, je hebt steeds een wettige reden nodig om deze wapens te dragen, aan jou dus om een geldige uitleg te geven aan je wapendracht. Indien je in het kader van wapendracht of -gebruik dus voor de rechter zou verschijnen, zal deze oordelen over de geldigheid van de reden.

Het spreekt voor zich dat de aanvaardbaarheid van die reden sterk zal samenhangen met de geschiktheid van het wapen voor de activiteit beoefend door de drager, en de al dan niet verantwoordelijke wijze waarop die activiteit wordt beoefend.

Bijvoorbeeld: Als je net aan het vissen was toen je werd lastiggevallen en die persoon door omstandigheden op je vissersmes eindigt, zal je meer kans maken vrijgesproken te worden dan wanneer je als dakloze junkie iemand aan je push blade rijgt omdat je dacht dat die je tabak gestolen had, logisch eigenlijk.

Bij fouilles is de meest gegeven reden van messendracht trouwens “zodat ik mijn appeltje kan schillen”, yeah right. Junkies eten geen appels.

Verdere verboden en toegelaten handelingen

 • Enkel meerderjarigen mogen messen bezitten of aankopen.
 • Vrij verkrijgbare wapens mogen niet over internet verkocht worden.

Ik koop al mijn messen online. Dit wil zeggen dat al die online shops dan eigenlijk illegaal bezig zijn volgens de Belgische wet. Of zie ik dit verkeerd?

Wapens vs werktuigen

In de omzendbrief wordt tevens een onderscheid gemaakt tussen een wapen en een werktuig.

Sommige voorwerpen zouden als wapen kunnen worden beschouwd, of lijken erop, zonder dat het over eigenlijke wapens gaat. In geval van twijfel kan de volgende indicatieve definitie van een wapen worden gehanteerd: een wapen is een voorwerp dat werd ontworpen of vervaardigd met als doel het bedreigen, het verwonden of het doden van mensen of dieren.

Op basis hiervan kan bijvoorbeeld worden gesteld dat een nagelpistool, een zaag en een bijl (tenzij het zou gaan om een primitieve strijdbijl) geen wapens zijn, maar werktuigen. Een gewoon keukenmes is in die zin evenmin een wapen, maar veel andere messen worden in de regelgeving uitdrukkelijk toch als wapens beschouwd omwille van het inherente gevaar dat er vanuit gaat.

Het blijft een kwestie van creatief zijn in je wapenkeuze dus. Dit geldt zeker in het kader van de wettige zelfverdediging, maar daarover later meer.

Verboden wapens

Uiteraard is het verboden een verboden wapen te dragen. Maar in tegenstelling tot de oude regelgeving is nu ook het loutere bezit van een verboden wapen verboden en strafbaar geworden.

Wanneer een inbreuk wordt vastgesteld, worden de verboden wapens in beslag genomen, verbeurd verklaard en vernietigd, zelfs indien zij niet aan de veroordeelde toebehoren.

Het is tevens verboden om reclame te maken voor verboden wapens. Als ik hier dus ooit iets over een wapenstok, taser of pepperspray zou posten, maak ik daar dus geen reclame voor he, ‘t is gewoon een bespreking.

De messen die onder de verboden wapens vallen:

 • spring- en valmessen met slot, stiletto’s (mes waarvan het lemmet door een mechanisme of door de zwaartekracht uit het heft wordt gebracht en automatisch wordt geblokkeerd)
 • vlindermessen
 • messen die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp (bijvoorbeeld een mes verborgen in een riem);
 • werpmessen (mes waarvan het bijzonder evenwicht toelaat met precisie te werpen)
 • ballistische messen (mes waarbij het lemmet dmv van een veer wordt afgeschoten)

Onthoud dus dat je buiten bovenstaande lijst met uitzonderingen alle messen mag bezitten, maar ze niet als wapen mag gebruiken of bij je mag dragen, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Ik heb zelf steeds een klein (EDC) zakmes bij en in m’n bug out bag zit een groter vast mes. Als ik echter in een bug out situatie verkeer, zie ik dit als een wettige reden om m’n grote tactische messen bij me te hebben, geen probleem dus denk ik.

23 replies
 1. Henkjoost
  Henkjoost says:

  Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).

  Ik denk dat een mes geen wapen is volgens de belgische wet.

  Volgens artikel 135 van het Strafwetboek wordt onder het woord “wapens” begrepen : alle toestellen, werktuigen, gereedschappen of andere snijdende, stekende of kneuzende voorwerpen die men ter hand heeft genomen om te doden, te verwonden of te slaan, zelfs indien men er geen gebruik van gemaakt heeft.

  Daar heb ik geen mes voor mij me. Dus ook geen wapen.

  Reply
  • boskliever
   boskliever says:

   Hoi Henk,

   Inderdaad logisch geredeneerd en ik volg deze denkpiste ook in mijn post:

   Onthoud dus dat je buiten bovenstaande lijst met uitzonderingen alle messen mag bezitten, maar ze niet als wapen mag gebruiken of bij je mag dragen, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

   Maar wat is een goede reden? Wanneer wordt het werktuig dat je bij je draagt opeens een wapen? Hoe kan je het nut / de noodzaak van het dragen van een mes nog aantonen nadat je er bv. iemand mee verwond hebt in een situatie van wettige zelfverdediging?

   De wetgeving blijft hierin naar mijn gevoel veel te vaag en voor misinterpretatie vatbaar. Aan de politie of de rechter om te beslissen en aan ons om het dragen van onze werktuigen te verdedigen.

   UPDATE: Mocht je nog willen commenten, ik heb een pagina op FaceBook opgezet, dat gaat hopelijk beter werken: https://www.facebook.com/zelfredzaam

   Reply
 2. knifethrower222
  knifethrower222 says:

  de wet is eigenlijk redelijk stom,
  ik zou graag starten met mes werpen voor competitie maar dat zal geen geldige reden vormen voor de politie of de rechtbank om me vrij te spreken en me men messen te laten houden plus me laten verder doen met men hobby, of zou er toch een omweg zijn waardoor ik toch men hobby wetelijk kan blijven doen?

  Reply
  • Patrik Koppen
   Patrik Koppen says:

   Jij kan gerust starten als messenwerper. Het enige waarop je zal moeten letten is dat jij je messen niet zomaar in een gordel dracht op de openbare weg. Als jij dan toch ergens naartoe moet om te messenwerpen zal jij moeten zorgen dat jou messen netjes opgeborgen zijn zodat je er niet zomaar bij kan.
   succes gewenst.

   Reply
 3. Luc
  Luc says:

  Het komt neer op gezond verstand gebruiken. Ik draag al 20 jaar een EDC mes. Nooit geen problemen gehad. Wees eerlijk als normale, de wet nalevende burger, die op straat normaal gedrag vertoond. Hoe vaak word je gefouilleerd? Ik nog nooit. Maar.. Ik neem het bvb niet mee als ik naar de voetbal of een concert ga.. Of elk ander evenement waar een reglement van inwendige orde dat kan verbieden.

  Reply
 4. Arno Van Giel
  Arno Van Giel says:

  Hey, ik ben 15 en draag dagelijks een Herbertz plooimes met lemmet van plusminus 9cm (niet naar school natuurlijk).
  Overtreed ik dan de wet? Want de website van de politie is niet echt duidelijk en ik wil natuurlijk niet dat mijn mes in beslag genomen wordt. Alvast bedankt voor uw antwoord!

  Reply
  • Patje
   Patje says:

   Zolang je minderjarig bent overtreed je de wet van zodra je 18 of ouder bent en niet de intentie hebt om er iemand met te verwonden mag dit volgens de Belgische wetgeving.

   Reply
 5. Nicholas056
  Nicholas056 says:

  Zijn trainings vlindermessen (dus bot en meestal ronde punt) ook verboden om te bezitten want het is niet scherp en ook niet puntig.

  Reply
 6. Stijn Wouters
  Stijn Wouters says:

  Er is vorige week ingebroken in ons huis en in de buurt. Dus ik hou nu elke nacht een kleine patrouille wandeling. En daarbij draag ik een ongeslepen, eenhandig zwaard ter zelfverdediging in geval van bedreiging. Mag dit?

  Reply
 7. ismo
  ismo says:

  hallo dames/heren,

  is het toegestaan om met de vliegtuig weegschaa mee te nemen, een kleine voor goud etc?

  alvast bedankt

  gr ismo

  Reply
 8. johan
  johan says:

  Hier in de europeese unie mag je maar één ding dat is betalen.

  Als je op straat word afgemaakt of door een inbreker en je hebt niets om je te verdedigen geen probleem toch (Er is nog steeds onze goed getrouwe politieman).

  Ze zijn ons sinds jaren volledig onbeschermd aan het maken.

  Waar is de tijd dat een .22 geweertje of een shotgun gewoon vrij te verkrijgen was man man toch .

  En nu kan je zelfs geen aardappelmesje meer op zak hebben .

  Wanneer gaan ze eens beseffen (maar dat doen ze wel hoor) dat het niet de wapens zijn die de mensen of iets anders doden maar diegene die ze hanteerd en dat zijn dus meestal de criminelen die dan nog alles langs illegale weg verkrijgen en dus niet te controleren zijn!

  Ben ik nog een vrij mens of echt een slaaf van het globalisme dat ze nu tot het uiterste aan het drijven zijn.

  Zijn ze vergeten wat er met al die ongewapende mensen in de 1ste en 2de wereldoorlog gebeurd is VOORAL OMDAT ZE ZICH NIET KONDEN VERWEREN!

  Ik ben blij reeds mijn halve eeuw geleefd te hebben mij doet dit niets meer maar ik wil nog steeds als een echt vrij mens het recht om mijn gezin te verdedigen.

  Reply
 9. Siebe Vervisch
  Siebe Vervisch says:

  Dus mag ik geen vlindermes trainer kopen online, ook al is het een bot voorwerp bedoeld om te oefenen en nieuwe tricks te leren?

  Reply
 10. Pieter Beatse
  Pieter Beatse says:

  dus, ik ben 18 jaar oud , mag ik dan over straat lopen met een vast mes (waarbij het lemmet kleiner is dan de handpalm) ? het mes zou onder de trui aan de binnenzijde van de broek worden gedragen en is dus niet zichtbaar voor anderen. ik zou het gebruiken zoals ik vandaag de dag met mijn victorinox eens een pakketje open doen, iets afsnijden of gewoon als gebruiksvoorwerp gebruiken.
  groeten
  pieter

  Reply
 11. Yvan Lissens
  Yvan Lissens says:

  Ik heb sinds kort ook altijd een zakmes op zak. Als fervente motorrijder heb ik altijd een zo een 12-in-1 multi tool onder het zadel, maar het mes van dat tool is moeilijk te openen, zeker met handschoenen aan. Dankzij mijn nieuw zakmes is dat euvel uit de weg. Het mes gebruik ik steeds als ik pakjes op het postkantoor moet afhalen, als de verpakking te groot is, kan ik het opensnijden, de inhoud in de topkoffer en het karton opgeplooid in één van de zijkoffers. Mijn mes is een werktuig, of hulpmiddel, geen wapen.

  Reply
 12. Artrysa
  Artrysa says:

  Ik ben van plan naar België te gaan. Hierom leek het me slim om even de wetten te controleren. Maar het is me nog niet helemaal duidelijk. Ik heb altijd een klein zakmes bij me met een totale lengte van 16 cm met een slot erop. Geen assited opening. Ben ik vrij dit mes te dragen voor allerdaagse dingetjes of wordt het echt gezien als wapen.

  Reply
 13. Seys Xavier
  Seys Xavier says:

  Hi,
  Onlangs kwam ik in het voetbalstadium van club brugge met een klein plooimes. Ik passeerde de controle maar een agent vroeg me wat ik om de riem had ? Een knipmesje dat ik gebruik voor mijn werk ( dozen open maken ) Ik mocht hem afgeven aan de steward een terug ophalen na de match. Na de match moest ik echter naar de politie voor een proces verbaal. Het mes zal pas vrijgegeven worden indien het parket daar zo over beslist. Normaal dat het gerecht overbelast is als zoiets een proces verbaal verdiend. Stom van mij maar het was gewoon een vergetelheid. Ik kwam nooit met het gerecht in contact. Ik ga reeds 20j naar het voetbal zonder problemen. De politie spelde mij de les en alle redenen waren goed om moj verder te vervolgen. Hebben jullie daar een opinie over ?

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *