Waarom zelfredzaam?

“Neen, ik heb geen tijd voor de tuin, geen tijd voor de boodschappen en geen tijd om uitgebreid te koken. Tijd voor sport? Heb ik niet, ik ben zelfstandige. Ik ben al blij als ik geregeld een paar uur met m’n gezin kan doorbrengen en op tijd m’n takeout kan bestellen.”

En zelfs al had ik tijd om in m’n eigen levensonderhoud te voorzien, dan nog kon ik het niet. En dat maakt me sinds kort een beetje zenuwachtig…

Pas op, ik ben geen doemdenker. Ik ga er niet vanuit dat de aarde binnenkort zal vergaan of dat we zullen overspoeld worden door rampen aller aard. Maar wat ik wel zou willen kunnen, is gewoon mijn plan trekken en leven op eigen houtje. Onafhankelijk van diensten of staat. Zoals mijn grootouders dat vroeger deden, en hun ouders.

Stel je voor dat er door een tussenkomst van moeder natuur of vadertje staat ineens geen elektriciteit of stromend water meer is, het sociale vangnet valt weg, de winkels blijven dicht en de wegen zijn onbruikbaar. Hoe lang kan jij dan zelfstandig overleven, enkel met wat je in huis en in de buurt hebt?

Digital Native! Analog Stranger?

Ik weet niet wat jouw situatie is, maar wij werken alvast de klok rond om genoeg geld te verdienen om goederen en diensten te kunnen kopen om in onze levensstandaard te voorzien en om de meer dan ruime bijdrage te kunnen leveren die onze welvaartsstaat van ons eist.

Wij rekenen dus enkel en alleen op de (betalende) goodwill van anderen om te zorgen dat we allemaal vriendjes blijven, dat de elektriciteit uit het stopcontact blijft stromen, de gas uit het fornuis en het water uit de kraan.

Maar is er nog wel een andere optie? Kan je in de tijd die je niet besteedt aan geld maken om luxe te kopen ook in je eigen levensonderhoud voorzien of brengt het gewoon niet op?

Ik ben geen MacGyver, survivalguru of biofreak, ik verdien m’n geld met computers en camera’s en spendeer de meeste dagen dan ook zittend op m’n gat, starend naar een monitor en tokkelend op een klavier. Dit is mijn onderzoek naar wat er nodig is om van een brave Vlaamse kleine zelfstandige een zelfredzame superheld te maken. Een onderzoek naar zelfredzaamheid in België.

Oh ja, en alles wat hier te lezen staat is mijn eigen mening of het resultaat van  eigen bevindingen. Ik heb de waarheid niet in pacht noch de ambitie mijn mening op te dringen. Als je hier onjuiste / domme of aanstootgevende zaken zou lezen, laat me gerust een comment, ik ben zelf ook op zoek naar een waarheid, misschien is het nuttige input. Als ik externe bronnen raadpleeg probeer ik deze ook steeds met bron en eventueel link te vermelden.

5 thoughts on “Waarom zelfredzaam?”

 1. Beste,

  Ik geniet erg van de geestdrift die in u zit. Ik ben dan ook blij van uw blog te hebben ontdekt. Zelf ben ik met dit onderwerp ook heel hard mee bezig. Ik moet mezelf een beetje meer voorstellen, zodat u wat gaat komen beter kan plaatsen. Mijn leven tot nu toe, als chemisch Ing, als pure wetenschapper, is steeds doordrongen geweest van echt willen weten, hoe zit dit hier in mekaar, wat ben ik en in wat voor systeem zitten wij, etc….. Het is tussen hypothese en experiment dat de weg zich steeds geopenbaard heeft aan ons mensen. Ik ben (zoals u ook, vermoed ik) gewoon een diepgraver die niet ophoud tot hij de plek met de hoogste waarachtigheid die momenteel mogelijk is, bereikt heeft. Echt begrijpen eist het zweet des aanschijns.

  Ik wil graag met u verder denken hierin maar ik moet u enige vriendelijke opklaringen vragen.
  In de “voorbereidingen ” voor wat komen zal, heb ik de indruk dat u sterk gaat naar volledige ineenstorting en het antwoord daarop. Ik bedoel uw vraag in uw hoofd is erg “overlevings” gericht. Wat zeker niet slecht is en een begrijpelijke reflex. Ikzelf heb hiermee sterk geworsteld om systemisch te kunnen oordelen wat ZEKER bij de voorbereidingen of overschakeling naar meer zelfredzaamheid dient te horen.

  Het antwoord is puur wetenschappelijk : men dient de scenario’s een waarschijnlijkheidsgewicht toe te kennen. Datgene dat onwaarschijnlijk is verdwijnt uit de hiërarchie.

  Er is te veel dat ik u tegelijk wil zeggen 🙂

  ik zal u een ander voorbeeld geven :
  Volledig correct van voedsel te gaan verbouwen (ook al gewoon voor de wonderlijke en echt leuke kennis die hiervoor nodig is. Het hele levensweb komt op je af als je dieper gaat).

  We benaderen “groenten ” bijna allemaal op dezelfde manier. We gaan verspenen, voorzaaien, uitdunnen, bleken, aanaarden, schoffelen, etc. Met grondige kennis kan je je inderdaad met een 4-6uur per week er raken. Maar dit is niet het volledige verhaal.

  Wat als ik u vertel dat voor vele groenten doorlevende vervangers zijn. bv sla : jonge lindeblaadjes, groot kaasjes kruid , etc of een erwtenstruik, of klimspinazie, of aardperen (die zijn beter bekend)
  Die groeien ieder jaar trouw terug zonder enige moeite, geen werk meer, buiten de kennis vergaren en lekker op eten. Het is dit soort kennis dat ons zal redden . Zelfs voor een reactieve ingesteldheid/redeneren levert dit voordeel op : De hordes rovende mensen (moesten die er al komen ) kennen hier geen bal van en lopen gewoon straal voorbij 90% voedsel 🙂

  Ik wil u plants for a future (pfaf), als website doorgeven.
  Je kan je omgeving in een doorlevend voedsel systeem omvormen, dit neemt 7-10 jaar om op maximale opbrengst te komen en doet het lang lang daarna nog. Qua erfenis voor de kinderen en de wereld kan dit tellen. Het systeem van mezelf en mijn broer functioneert uitstekend. Het is lastig om uit het “sla” denken te raken, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik ben al jaren bezig met vanalles in mijne mond te proppen. Er zit daar ongelooflijk lekkere boel tussen, formidabel voedzaam en het groeit ieder jaar gewoon terug.

  Elke niche die sowieso “gevuld” zou worden door natuurlijke successie (het enige mechanisme dat aan het werken is : de natuur haat leegtes en alle leegtes worden uiteindelijk bos) deze sucessie-niches vullen wij nu met eetbare voor de mens. Resultaat is een divers (anti- mono) en resistent voedselssyteem met minimale moeite want we gaan met de echte regels mee, niet er tegenin, geen overheersing, schup schup frees vergeet het allemaal. Wanneer je weet hoe en wat, dan is de natuur je beste vriend en een onmetelijke voorraadbank, als je ze hebt gecreëerd op de juiste manier. Beeld je in wat we zouden maken als we dit allemaal doen met het stukje rondom ons huis.

  Zelf heb ik eerst deze natuur aangelegd en uitgenodigd , vervolgens zijn de groentebedden/bakken hiertussen aangebracht.
  Alles staat weer klaar voor compost en beluchte compostthee te bruiken ( bodemchemie, natuurlijk “sturen”, heerlijk tof)
  Zonnepanelen met batterijset, pellets +houtssyteem (we groeien zelf het hout).

  Waarom zeg ik dit alles. Wel ik wil u uitnodigen van uw geestdrift en kennishonger minder naar de reactieve kant (messen, flessenwater, survival etc) te laten driften. U hebt een prachtig stel hersenen en een juist gekleurde ziel die zich correcte vragen stelt. Ik herken de boosheid maar al te goed :).
  Als mensen de keuze krijgen van mekaars keel af te snijden of trachten te leven dan kiest de mens hoofdzakelijk steeds het tweede. Als er dan mensen zijn zoals u die hierbij kunnen bijdragen bedenk dan even het perpectief welke soort kennis vooral dan nodig zal blijken te zijn. Ik mis deze aanpak in je blog, ik kom niet beter “gewapend” uit de blog.

  Vriendelijke groeten
  Tom

  1. Dag Tom,

   Eerst en vooral mijn excuses voor het belachelijk late antwoord, zeker nadat je zoveel moeite in je comment hebt gestoken, wat een bericht :)!

   De site ligt wegens omstandigheden reeds stil sedert augustus 2014. Ik lees vandaag dan ook pas voor het eerst de reacties op mijn posts en ben zeer verrast te zien dat de site effectief gelezen wordt, het aantal bezoekers loopt zelfs in stijgende lijn sinds de laatste post van 2014. Ik dacht dat ik vooral tegen mezelf aan het spreken was hier.

   Reden te meer dus om de draad terug op te pikken, want mensen zijn duidelijk op zoek naar meer info ivm preppen en zelfredzaamheid. Ikzelf ben ondertussen nog steeds bezig met de dagdagelijkse studie, met skills en bewustzijn op te bouwen om beter zelfredzaam te kunnen leven. Alleen ontbrak het me de laatste maanden gewoon aan tijd om nieuwe posts uit te werken.

   Hieronder een aantal reacties op uw vragen:

   In de “voorbereidingen” voor wat komen zal, heb ik de indruk dat u sterk gaat naar volledige ineenstorting en het antwoord daarop. Ik bedoel uw vraag in uw hoofd is erg “overlevings” gericht. Wat zeker niet slecht is en een begrijpelijke reflex. Ikzelf heb hiermee sterk geworsteld om systemisch te kunnen oordelen wat ZEKER bij de voorbereidingen of overschakeling naar meer zelfredzaamheid dient te horen.

   Klopt, ik wil enerzijds zelfredzaam kunnen leven en dus in mijn eigen levensonderhoud voorzien (op zich al een bijna onmogelijke taak als je dit moet combineren met een dagjob en beperkte financiële reserves). Maar ik wil mij anderzijds ook wapenen tegen de toestanden die een langdurige ramp met zich mee zouden kunnen brengen, preppen dus. Dit zonder een van de factoren het overwicht te laten krijgen. We moeten inderdaad realistisch blijven en niet meteen uitgaan van het einde van de wereld. Maar het kan nooit kwaad te leren jezelf te verdedigen.

   We benaderen “groenten ” bijna allemaal op dezelfde manier. We gaan verspenen, voorzaaien, uitdunnen, bleken, aanaarden, schoffelen, etc. Met grondige kennis kan je je inderdaad met een 4-6uur per week er raken. Maar dit is niet het volledige verhaal.

   Wat als ik u vertel dat voor vele groenten doorlevende vervangers zijn. bv sla : jonge lindeblaadjes, groot kaasjes kruid , etc of een erwtenstruik, of klimspinazie, of aardperen (die zijn beter bekend)
   Die groeien ieder jaar trouw terug zonder enige moeite, geen werk meer, buiten de kennis vergaren en lekker op eten. Het is dit soort kennis dat ons zal redden . Zelfs voor een reactieve ingesteldheid/redeneren levert dit voordeel op : De hordes rovende mensen (moesten die er al komen ) kennen hier geen bal van en lopen gewoon straal voorbij 90% voedsel 🙂

   Ik ben inderdaad begonnen met het Velt beginnersboekje te doorworstelen en met de start van het nieuwe tuinseizoen merk ik dat ik toch al een beetje plantenkennis heb opgestoken vorig jaar. Ik ben nog lang geen specialist en heb bijvoorbeeld domweg nieuw zaad vergeten in te kopen waardoor ik in een noodsituatie evengoed een vogel voor de kat zou zijn, en dan ben je dus niks met je tuinbouwkennis… Wat je in je bedenking aanhaalt is zeer terecht en interessant, ik probeer deze kennis ook machtig te worden en heb bv. aardperen staan in de tuin. Wel is het niet zo evident om op eigen houtje zaken uit te gaan testen, stel dat je iets verkeerd eet en jezelf vergiftigt. Ik heb al meermaals met een “eetbare” plant in m’n handen gestaan om hem uiteindelijk toch maar niet op te eten :). Ik ben maw nog op zoek naar iemand die deze zaken al getest heeft en de kennis kan en wil doorgeven.

   Ik wil u plants for a future (pfaf), als website doorgeven.
   Je kan je omgeving in een doorlevend voedsel systeem omvormen, dit neemt 7-10 jaar om op maximale opbrengst te komen en doet het lang lang daarna nog. Qua erfenis voor de kinderen en de wereld kan dit tellen. Het systeem van mezelf en mijn broer functioneert uitstekend. Het is lastig om uit het “sla” denken te raken, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik ben al jaren bezig met vanalles in mijne mond te proppen. Er zit daar ongelooflijk lekkere boel tussen, formidabel voedzaam en het groeit ieder jaar gewoon terug.

   Elke niche die sowieso “gevuld” zou worden door natuurlijke successie (het enige mechanisme dat aan het werken is : de natuur haat leegtes en alle leegtes worden uiteindelijk bos) deze sucessie-niches vullen wij nu met eetbare voor de mens. Resultaat is een divers (anti- mono) en resistent voedselssyteem met minimale moeite want we gaan met de echte regels mee, niet er tegenin, geen overheersing, schup schup frees vergeet het allemaal. Wanneer je weet hoe en wat, dan is de natuur je beste vriend en een onmetelijke voorraadbank, als je ze hebt gecreëerd op de juiste manier. Beeld je in wat we zouden maken als we dit allemaal doen met het stukje rondom ons huis.

   Zelf heb ik eerst deze natuur aangelegd en uitgenodigd , vervolgens zijn de groentebedden/bakken hiertussen aangebracht.
   Alles staat weer klaar voor compost en beluchte compostthee te bruiken ( bodemchemie, natuurlijk “sturen”, heerlijk tof)
   Zonnepanelen met batterijset, pellets +houtssyteem (we groeien zelf het hout).

   Dat klinkt fantastisch, ik kende het niet maar ga het zeker bekijken. Eigenlijk volgen jullie de Velt ecologische filosofie, maar dan nog veel puurder naar de natuur toe.

   Waarom zeg ik dit alles. Wel ik wil u uitnodigen van uw geestdrift en kennishonger minder naar de reactieve kant (messen, flessenwater, survival etc) te laten driften. U hebt een prachtig stel hersenen en een juist gekleurde ziel die zich correcte vragen stelt. Ik herken de boosheid maar al te goed :).
   Als mensen de keuze krijgen van mekaars keel af te snijden of trachten te leven dan kiest de mens hoofdzakelijk steeds het tweede. Als er dan mensen zijn zoals u die hierbij kunnen bijdragen bedenk dan even het perpectief welke soort kennis vooral dan nodig zal blijken te zijn. Ik mis deze aanpak in je blog, ik kom niet beter “gewapend” uit de blog.

   Misschien ga ik teveel uit van het kwade in de mens, misschien gaat u teveel uit van het goede, geen idee wie het bij het rechte eind heeft. Ik ben in ieder geval wel jaloers op wat jullie daar aan het uitbouwen zijn en de kennis die jullie daar al mee hebben opgedaan. Ik ben er zoals gezegd op eigen gevoel aan begonnen, zonder klankbord of discussies. Alle input helpt uiteindelijk om tot een meer doordachte mening en volledigere kennis te komen en u heeft mij met uw comment alvast opnieuw laten nadenken over een aantal zaken. Waarvoor dank en hopelijk tot hier op de blog!

   UPDATE: Mocht je nog willen commenten, ik heb een pagina op FaceBook opgezet, dat gaat hopelijk beter werken: https://www.facebook.com/zelfredzaam

 2. Beste,

  Ik ben Andy Russo, 2de jaars filmstudent aan de filmschool Luca school of art – Campus Narafi in Brussel. Binnenkort maak ik een documentaire over Preppers, mensen die zich voorbereiden op één of ander apocalyptische toestand (wereldoorlog III, Stroompanne, natuurramp,…). Hiervoor zoek ik iemand die ik gedurende een paar dagen zou kunnen volgen en ik vroeg mij af of u toevallig iemand kent (of uzelf) die daarmee volop mee bezig is. Moest u iemand kennen, mag u mij gerust contacteren.

  Met vriendelijk groeten,
  Andy Russo

  1. Beste Andy,

   Lijkt me uiteraard een zeer interessant topic voor een documentaire, ik zou kijken.

   Ik raad je aan eens na te vragen op het forum van http://www.preppers.nl, daar kan je ook veel Belgische preppers vinden. Maak wel best meteen duidelijk dat je een documentaire wil draaien, de meeste mensen willen nl. niet in de kijker lopen. Deel van het preppen bestaat er net in van dit niet aan de buitenwereld kenbaar te maken en anoniem te blijven. Bloggers zoals ik vormen de uitzondering op de regel en zijn per definitie dus al niet goed bezig want makkelijk te traceren / te ontmaskeren.

   Ik voel me zelf ook niet meteen geroepen om hierop in te gaan, ik ben gewoon veel te saai om te volgen :).
   De meeste preppers zijn doodgewone mensen hoor, we hebben onze jobs, onze gezinnen en onze sociale contacten, die-hards a la Doomsday Preppers ben ik nog niet echt tegengekomen.
   Maar da’s misschien omdat die zich gewoon te goed verstoppen voor de buitenwereld.

   Hou me in ieder geval op de hoogte en ik wens je veel geluk met je project, ben benieuwd naar het resultaat!

   Mocht je nog willen commenten, ik heb een pagina op FaceBook opgezet, dat gaat hopelijk beter werken: https://www.facebook.com/zelfredzaam

 3. Veel interessants gelezen op uw site. Die werd vermeld bij een zoekopdracht naar wapens, verboden, met vergunning en vrij verkrijgbare. Surf regelmatig langs Pinterest. Kleine en grote interessante pins gevonden. Helaas praktisch alles in het Engels. Heb ook een oude pocketboek gevonden met beschrijving van eetbare planten en een site ‘Eetbaar Nederland’. Heb uw site bij favorieten gezet en kom nog wel eens terug.
  Mvg Lodewijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Onafhankelijk leven in België