“Neen, ik heb geen tijd voor de tuin, geen tijd voor de boodschappen en geen tijd om uitgebreid te koken. Tijd voor sport? Heb ik niet, ik ben zelfstandige. Ik ben al blij als ik geregeld een paar uur met m’n gezin kan doorbrengen en op tijd m’n takeout kan bestellen.”

En zelfs al had ik tijd om in m’n eigen levensonderhoud te voorzien, dan nog kon ik het niet. En dat maakt me sinds kort een beetje zenuwachtig…

Pas op, ik ben geen doemdenker. Ik ga er niet vanuit dat de aarde binnenkort zal vergaan of dat we zullen overspoeld worden door rampen aller aard. Maar wat ik wel zou willen kunnen, is gewoon mijn plan trekken en leven op eigen houtje. Onafhankelijk van diensten of staat. Zoals mijn grootouders dat vroeger deden, en hun ouders.

Stel je voor dat er door een tussenkomst van moeder natuur of vadertje staat ineens geen elektriciteit of stromend water meer is, het sociale vangnet valt weg, de winkels blijven dicht en de wegen zijn onbruikbaar. Hoe lang kan jij dan zelfstandig overleven, enkel met wat je in huis en in de buurt hebt?

Digital Native! Analog Stranger?

Ik weet niet wat jouw situatie is, maar wij werken alvast de klok rond om genoeg geld te verdienen om goederen en diensten te kunnen kopen om in onze levensstandaard te voorzien en om de meer dan ruime bijdrage te kunnen leveren die onze welvaartsstaat van ons eist.

Wij rekenen dus enkel en alleen op de (betalende) goodwill van anderen om te zorgen dat we allemaal vriendjes blijven, dat de elektriciteit uit het stopcontact blijft stromen, de gas uit het fornuis en het water uit de kraan.

Maar is er nog wel een andere optie? Kan je in de tijd die je niet besteedt aan geld maken om luxe te kopen ook in je eigen levensonderhoud voorzien of brengt het gewoon niet op?

Ik ben geen MacGyver, survivalguru of biofreak, ik verdien m’n geld met computers en camera’s en spendeer de meeste dagen dan ook zittend op m’n gat, starend naar een monitor en tokkelend op een klavier. Dit is mijn onderzoek naar wat er nodig is om van een brave Vlaamse kleine zelfstandige een zelfredzame superheld te maken. Een onderzoek naar zelfredzaamheid in België.

Oh ja, en alles wat hier te lezen staat is mijn eigen mening of het resultaat van  eigen bevindingen. Ik heb de waarheid niet in pacht, noch de ambitie mijn mening op te dringen. Als je hier onjuiste / domme of aanstootgevende zaken zou lezen, laat me gerust een comment, ik ben zelf ook op zoek naar een waarheid, misschien is het nuttige input. Als ik externe bronnen raadpleeg, probeer ik deze ook steeds met bron en eventueel link te vermelden.