Belgische blackout - zelfredzaam.be

Enkele maanden geleden schreef ik hier al over de scheve Belgische stroomvoorziening en hoe we te zwaar afhangen van onze kerncentrales, de laatste week is er heel wat spannends gebeurd in kerncentraleland, er wordt nu zelfs gesproken van De Belgische Blackout, dringend tijd dus voor een  update.

14 augustus – Doel 4 zal waarschijnlijk tot het einde van dit jaar niet meer operationeel zijn. Doel 4 is de sterkste en nieuwste (1985) reactor en mag openblijven tot 2025. Doel 3 mag – als hij ooit nog gerepareerd geraakt – openblijven tot 2022. Doel 1 en 2 moeten al in 2015 dicht volgens de wet op de kernuitstap van 2003,

18 augustus – Men spreekt ondertussen van energieterrorisme en de schade in Doel 4 zou ontstaan zijn door sabotage. In maart 2014 was er al een explosie in een grote stroomtransformator in Henegouwen, ondertussen wordt onderzocht of ook dit geen geval van sabotage zou kunnen zijn. In hoever deze zaken met elkaar te maken hebben laat ik even in het midden, maar alles samen is het wel heel veel pech op korte tijd.

19 augustus – Doel 3 en Tihange 2 zullen ook deze winter niet terug operationeel zijn. Een tweede reeks testen die momenteel aan de gang zijn, zal uitmaken of ze al dan niet ooit nog terug zullen kunnen opstarten.

20 augustus – Met Doel 3 en 4 en Tihange 2 uitgeschakeld dreigt er nu dan ook effectief een blackout deze winter voor een reeks Belgische gemeenten.

Ondertussen wordt er gekeken naar noodgeneratoren en (nog) meer stroomimport uit het buitenland voor de komende winter. Terwijl ligt de gascentrale van Maasbracht (net over de grens in NL) al stil sinds 1 juli. Alles wat ontbreekt om deze centrale op het Belgische stroomnet aan te sluiten, is een kabel van 15 km. Benieuwd of die er komt.

Ook heeft de overheid een lijst van ‘landelijke’ gemeenten aangelegd die deze winter slachtoffer zouden kunnen worden van tijdelijke afkoppeling van het stroomnet. Er is echter nog geen duidelijkheid om welke gemeenten het net gaat.

Dikke pech wel als je net met je zaak in zo’n landelijke gemeente bent neergestreken, er zijn niet veel ondernemingen die draaien zonder stroom. Om nog maar van de gezinnen te zwijgen, hopelijk wordt de winter niet te streng op het platteland.

1 reply
  1. S.deBruijn
    S.deBruijn says:

    Goedenavond,

    Voor een programma voor een Nederlandse televisiezender zoeken we met spoed een prepper die in de buurt van Tihange woont. Kunt u zo spoedig mogelijk contact met mij opnemen..?

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *