Barebow boogschieten: naakte boog vs. sportboog

Boogschieten is zo oud als de straat. Ouder zelfs, want de allereerste pijlen die richting potentiële maaltijd vlogen, zouden al dateren van een 15.000 jaar geleden.

prehistoric_archery

Pas later ontdekten onze voorvaderen dat dit tuig ook bijzonder effectief is om gaatjes te maken in de vijandelijke medemens.
Dat brengt ons bij de 2 belangrijkste gebruiken van de boog doorheen de geschiedenis: jacht en oorlog.

Vandaag wordt er al een tijdje geen oorlog meer uitgevochten met pijl en boog en in onze bossen zal je veel sneller een lege kogelhuls vinden dan een verloren pijl. Jagen met een boog is in België namelijk volledig verboden.

Trekzakken

Daarom zal je de handboog dezer dagen vooral terugvinden in de sportafdeling. Boogschieten is een Olympische discipline en wordt beschouwd als een concentratiesport. De handbogen zijn hierdoor ondertussen geëvolueerd tot stukjes hi-tech vernuft: allerhande stabilisatoren, “clickers” en andere gadgets, en last but not least: een joekel van een vizier om door te richten.

boog_onderdelen

Wedstrijdboog voorzien van alle toeters en bellen. Klik voor een grotere versie.

In onze contreien (of toch in elk geval waar ik opgroeide) gaat deze moderne sportvorm vaak hand in hand met, ironisch genoeg: het folkloristische hobby- en vereningsleven van de “Gilden”.

deguld

De Sint-Ambrosiusgilde, waarbij ik meer dan tien jaar geleden leerde schieten.

Oude sympathieke knarren die de knepen van het vak doorgeven aan “de jeugd”. In deze context leerde ik ook boogschieten als 14-jarig ventje. Ik schoot hier en daar een wedstrijd en won af en toe een braadkip of een zakje chips van den Aldi. Uiteraard werd deze omgeving, van volksdansen, trekzakken (accordeon nvdr.) en boterhammen met kop,  na een tijdje een beetje te stoffig voor een puber en hing ik de boog aan de haak.

Tien jaar later hing hij daar nog steeds aan die haak. Maar nu dus niet meer! Want de missie is: opnieuw leren schieten.

Ik ga op zoek naar de moderne variant van de klassieke boog waarmee onze voorvaderen ooit jaagden en oorlog voerden.

Maar ditmaal zonder alle moderne hulpmiddelen. Geen stabilisatoren en andere gadgets. En vooral: géén vizier. Ik ga op zoek naar de moderne variant van de klassieke boog waarmee onze voorvaderen ooit jaagden en oorlog voerden : niet persé qua vorm en esthetiek, maar wél van manier van richten en schieten.

Naakte boog

Deze set-up blijkt “barebow” te heten. De naakte boog dus, vooral populair bij jagers en folkloristen. Een barebow kan een meer traditionele soort van boog zijn, zoals bv. een longbow of jachtboog. Maar kan net zo goed een hedendaagse recurve-boog zijn (over verschillende soorten bogen vind je hier meer).

De belangrijkste eigenschap van het barebow boogschieten  is hoedanook de manier van richten. Je gebruikt nl. de pijl (punt) als richtmiddel en niet een vizier dat ergens boven je pijl uittorent (er zijn nog andere manieren van richten dan “over de pijl” kijken maar daar later meer over).

Nu, het grote voordeel van mét een vizier schieten,  is dat dit weliswaar zeer precies richt , en je je schoten gemakkelijker gecontroleerd kan groeperen. Grote nadeel is dat je je vizier afstelt op een bepaalde afstand. Als je bv. altijd wedstrijden op 30 meter wil schieten stel je je vizier hierop af. Mocht je dan toch eens op pakweg, 60 meter willen schieten met dezelfde instellingen, dan landt je pijl vermoedelijk ergens halverwege de piste in een stuk molshoop. Bij gevolg moet je dus voor elke mogelijke variatie in afstand aan je vizier liggen draaien.  Daarom is deze manier van boogschieten ideaal voor een sportschutter, die zich specialiseert in een bepaalde afstand tot doel.

Met het blote oog

Persoonlijk spreekt mij het idee om op eender welke afstand een doel te kunnen raken – door simpelweg je boog te kennen – de afstand en omstandigheden correct in te kunnen schatten – veel sterker aan. Niet persé vanuit de ambitie om een jager te worden, maar het mini-doemdenkertje in mezelf zegt dat je nooit weet wat de toekomst brengt…

En moest het er ooit van komen dat er uit pure miserie en honger een bosduif uit een boom moet worden geschoten (en hopelijk is dat nooit het geval) dan is deze eeuwenoude skill wel mooi meegenomen qua zelfredzaamheid. Het is daarenboven een legaal wapen dat alvast veel minder lawaai maakt dan een geweer.

Maar tot die tijd blijft het vooral een zeer leuke hobby die ik opnieuw ontdekt heb!

Blazoen

Binnenkort lees je hier meer over m’n eerste “barebow” schietervaringen en hoe ik m’n boog en pijlen probeer te renoveren (de oude jongen heeft ondertussen immers meer dan 10 jaar onder het stof gezeten).

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *