Ik heb geluk, want ik heb een grote hof.

… ‘t is te zeggen, een stuk gras achteraan in de tuin waar vroeger ooit een groententuin is geweest. De vorige bewoner van ons huis was nogal een hofdabber heb ik de indruk. Maar de laatste 7 jaar is er dus quasi niks meer op dat stuk land gebeurd.

Het zelfredzame plan is dus opgevat om van deze plak gras terug een groententuin te maken. En dus te kunnen eten uit eigen tuin.

Sorry mannen, kubben en sjotten zal vanaf nu ergens anders moeten gebeuren.

Vruchtwisseling iemand?

Tuinieren is niet mijn ding, ken er niks van. Ik heb 1 boekje over de tuin: “Ecologisch tuinieren voor beginners” van Velt. 70 blz pocket ecowijsheid, gekocht in een eerdere groene bui. Dit is voorlopig mijn bijbel en enige waarheid doorheen het hele hof experiment.

zelfredzaam_be_ineigentuin4

Les 1: kent uwen bodem

Ik heb ondertussen geleerd dat ik zand heb liggen in mijn hof, dus geen leem en geen klei.

En volgens Velt geen dikke knollen in uw grond zonder goeie compost. Die moet ik ergens gaan scoren, want ik heb geen eigen compost. Nog een werkpuntje dus voor later.

Les 2: wisselt uwen vrucht

Wil men een optimale opbrengst bekomen op zijn perceel, dient men het principe van de vruchtwisseling te respecteren. Om gewassen vrij te houden van ziektes en ongedierte, mag er eigenlijk pas na 6 jaar terug op hetzelfde perceel hetzelfde soort gewas verbouwd worden. Je hebt bijgevolg dan ook 6 evenwaardige percelen nodig om daaraan te kunnen voldoen.

Van plan naar uitvoering

Dag 1 (08/02):

Na enig rekenwerk heb ik 6 percelen van 7 x 1,5 meter kunnen bijeen puzzelen. De verdeling is als volgt:

 1. Koolgewassen (1,75 kg compost per m²)
 2. Bladgewassen (0,75 kg compost per m²)
 3. Vruchtgewassen (1,50 kg compost per m²)
 4. Wortelgewassen (geen compost)
 5. Aardappelen (geen compost)
 6. Peulgewassen (geen compost)

Het terrein is afgebakend en de eerste grond is omgezet. Morgen volgt spitten en compost halen. 

Ik heb volgens het Velt boekje trouwens (18,375 + 7,875 + 15,75 =) 42kg compost van doen.

Operatie groentetuin – dag 1: 2 uur op de teller

zelfredzaam_be_ineigentuin2

zelfredzaam_be_ineigentuin3

Dag 2 (09/02):

Compost gehaald met de nieuwe remork (deze week op 2dehands.be gekocht, moet ik zeker nog over schrijven).

zelfredzaam_be_ineigentuin_dag2_1

Gisterennacht trouwens tot de conclusie gekomen dat ik m’n percelen verkeerd had uitgezet en vandaag dus een heel deel terug opnieuw moeten doen. De percelen blijven even groot (7 x 1,5m), maar ze liggen nu iets anders gesitueerd.

En dan gewoon nog even alles omspitten! Ietsje onderschat toch wel…

Na vandaag weet ik dat ik ietsje te licht over het gedeelte spitten ben gegaan. In totaal moet er 63m² omgespit worden en als computerman is mijn lijf daar niet echt op voorzien. Ik snap nu waar de uitdrukking “zich krom werken” van komt, respect aan alle hobbyschuppers out there!

En dit klinkt mss heel belachelijk, maar zelfs een basic skill als een stuk grond omzetten komt niet vanzelf (leggen ze ook niet uit in mijn tuinierboekje). Ik heb het eerste half uur eigenlijk vrij hard aan het kl**en geweest om eerlijk te zijn.

Uiteindelijk heb ik de cadans te pakken en mijn systeem is:

Verwijder een eerste rij zoden aan de zijkant van het perceel en schup een goot van een schup breed en een schup (= een spade nvdr.) diep. Leg deze grond aan de kant.

Vanaf nu is het steeds hetzelfde:

 1. de zoden van naast de goot keer je om in de goot
  zelfredzaam_be_ineigentuin_dag2_3
 2. daarover gaat eventueel de compost
  zelfredzaam_be_ineigentuin_dag2_4
 3. en tenslotte graaf je een nieuwe goot en doet het zand bovenop de compost
 4. herhaal vanaf stap 1

Op het einde pak je de zoden en de grond die je helemaal in het begin had opzij gelegd en die pleur je in de laatste goot. Et voila, een perceel klaar!

zelfredzaam_be_ineigentuin_dag2_2

Vandaag jammergenoeg maar één perceel kunnen doen, nog 5 te gaan dus. Zal even doorbijten worden… Maar wel blij dat ik er zo vroeg  op het jaar aan begonnen ben.

Operatie groentetuin – dag 2: 4 uur op de teller

Lees hier het vervolg van ons tuinbouwavontuur.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Lees hier over de voorbereiding, het plan en het verloop van week 1. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *