Bij het samenstellen van m’n evacuatie tas (BoB) en m’n geraak thuis tas (GHB) had ik het al over de onmisbaarheid van gedetailleerde kaarten van de wijde regio en van de directe omgeving rond je woonst en je hideout.

Het gemeentehuis

Op mijn zoektocht ging ik dan ook eerst te rade bij de gemeente (leek me logisch?), maar vreemdgenoeg konden ze me op het gemeentehuis niet verderhelpen met stafkaarten van de gemeente en omgeving. Ze gaven me daar de raad om naar AS Adventure te gaan, want die zouden topografische kaarten van heel België hebben.

Ik blijf het raar vinden dat een gemeente niet zelf voorziet in topografische kaarten van hun grondgebied, “gisteren was hier ook al iemand die vroeg naar topografische kaarten, en die hebben we ook naar den AS Adventure gestuurd”, right :).

AS Adventure

Ik ben dan eens op de site van AS Adventure gaan piepen en inderdaad, die hebben een hele lijst topografische kaarten op schaal 1:20000, en die kan je gewoon online bestellen voor 7 Euro. Maar net niet degene die ik wil, onze woonplaats ligt blijkbaar net op de grens van een paar bestaande kaarten…

NGI

Het viel me op dat een groot deel van de kaarten van AS Adventure van het merk NGI zijn. Na verder onderzoek blijkt dit het “Nationaal Geografisch Instituut” te zijn. Het NGI houdt zich bezig met het inventariseren van alle topo-geografische gegevens van België en produceert topografische kaarten tot op schaal 1:10000. En ze leveren ook kaarten op maat, je kan dus een topografische kaart laten maken die gecentreerd wordt op een punt dat je zelf bepaalt, score!

je kan dus een topografische kaart laten maken die gecentreerd wordt op een punt dat je zelf bepaalt, score!

Een extra pluspunt van de NGI website is hun Topomap Viewer, een gratis interactieve topokaart van heel België, waar je kan inzoomen tot op schaal 1:10000, met extra infolayers, gedetailleerde legende en foto-overlays (en die ook perfect werkt op iPad, mag gezegd).

NGI - Topomap Viewer - zelfredzaam.be

NGI – Topomap Viewer – topomap mode

NGI - Topomap Viewer - zelfredzaam.be

NGI – Topomap Viewer – classic mode

NGI - Topomap Viewer - zelfredzaam.be

NGI – Topomap Viewer – photo mode

Maar soit, ik ga er vanuit dat als er zich echt een ramp voordoet, ik ook geen toegang meer ga hebben tot het internet  / tablets / computers, laat staan stroom. Een online app is in die situatie dan ook volstrekt nutteloos…

The way to go voor mij is dus het samenstellen en afdrukken van een kaart op basis van NGI Topomap screenshots of een kaart op maat te bestellen bij NGI. Iets duurder dan de AS Adventure kaarten, maar de investering wel waard denk ik als je locatie net aan het randje van zo’n voorgedrukte topokaart ligt.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *